Ce clauze se pot negocia in contractul de munca?

Doctrina recunoaste admisibilitatea inserarii in cuprinsul contractului individual de munca si a altor clauze, in afara celor expres reglementate de lege, cu conditia ca aceste clauze sa nu incalce normele imperative, ordinea publica si bunele moravuri. Negocierea este libera intr-o singura directie: anume in sensul prevederii unor drepturi superioare ori suplimentare pentru salariat, respectiv a unor drepturi inferioare pentru angajator.

Inainte de semnarea unui contract individual de munca, angajatorul trebuie sa isi informeze viitorul angajat cu privire la clauzele pe care doreste sa le insereze in CIM, in forma sa scrisa si care se va semna daca exista acord de partea salariatului.Cu alte cuvinte, legiuitorul spune ca aceaste clauze trebuie inserate dupa ce au fost deja facute cunoscute angajatului.

Legea mai spune ca obligatia de informare a persoanei selectate in vederea angajarii sau a salariatului se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii contractului individual de munca sau a actului aditional, dupa caz.

1) Clauza de neconcurenta

Prin clauza de neconcurenta, salariatul este obligat ca dupa incetarea contractului sa nu presteze in interes propriu sau al unui tert, o activitate care se afla in concurenta cu cea prestata la angajatorul sauin schimbul, unei indemnizatii de neconcurenta lunare pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta. Atentie! Clauza de neconcurenta isi produce efectele numai daca in cuprinsul contractului individual de munca sunt prevazute in mod concret activitatile ce sunt interzise salariatului la data incetarii contractului, cuantumul indemnizatiei de neconcurenta lunare, perioada pentru care isi produce efectele clauza de neconcurenta, tertii in favoarea carora se interzice prestarea activitatii, precum si aria geografica unde salariatul poate fi in reala competitie cu angajatorul.

2) Clauza de exclusivitate

Clauza de exclusivitate reprezinta clauza in temeiul careia se interzice salariatului exercitarea oricarei activitati in perioada derularii contractului individual de munca. In raport cu dispozitiile art. 41 alin. (1) din Constitutie si ale art. 3 alin. (1) din Codul muncii, care consacra principiul libertatii muncii, o astfel de clauza este neconstitutionala si nelegala. 

3) Clauza de formare profesională

La încheierea contractului individual de muncă sau ulterior, prin act adițional, între părți se poate negocia și cuprinde o clauză privind formarea profesională a salariatului.

Angajatorii care au cel puțin 21 de salariati au obligația de a le asigura acestora participarea la programe de formare profesională cel puțin o dată la 2 ani, în timp ce angajatorii cu un număr mai mic de 21 de salariați au obligația de a le asigura participarea la formarea profesională cel puțin o dată la 3 ani.

În situația în care, salariații au beneficiat de un curs sau de un stagiu de formare profesională mai mare de 60 de zile, aceștia nu pot avea inițiativa încetării contractului de muncă pe o durată de cel puțin 3 ani de la data absolvirii. Această obligație nu constituie o limitare a libertății muncii, deoarece contractul de muncă poate înceta din inițiativa sau din culpa salariatului, consecința încetării constând însă în obligarea la plata de despăgubiri egale cu cheltuielile ocazionate de pregatirea sa profesională, proporțional cu perioada nelucrată din cea stabilită prin clauza de formare profesională.

Angajatorul persoană juridică care are mai mult de 20 de salariaţi elaborează anual şi aplică planuri de formare profesională, cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor care devin anexă la contractul colectiv de muncă încheiat la nivel de unitate. (art. 195)

Salariaţii au dreptul să fie informaţi cu privire la conţinutul planului de formare profesională. Participarea la formarea profesională poate avea loc la iniţiativa angajatorului sau la iniţiativa salariatului.

4) Clauza de mobilitate

Clauza de mobilitate se stabileste de catre parti, adica SE NEGOCIAZA. Aceasta o spune Codul muncii. 

Art. 25 C.muncii

  (1) Prin clauza de mobilitate partile in contractul individual de munca stabilesc ca, in considerarea specificului muncii, executarea obligatiilor de serviciu de catre salariat nu se realizeaza intr-un loc stabil de munca. In acest caz salariatul beneficiaza de prestatii suplimentare in bani sau in natura. Codul muncii, modificat prin Legea nr. 40/2011 si republicat, a venit cu precizarea ca nu se specifica doar clauza, ci si cuantumul compensatiilor in bani si in natura.

 (2) Cuantumul prestatiilor suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura sunt specificate in contractul individual de munca.

5) Clauza de obiectiv

Clauza de obiectiv prespune stabilirea in sarcina salariatului a unei obligatii de rezultat, privitoare la atingerea unui obiectiv concret. Clauza de obiectiv este valabila numai in masura in care sarcina concreta este precisa si posibila. Clauza de obiectiv poate fi insotita si de o clauza de succes sau de performanta, care stabileste ca obiectivul de atins sa intruneasca anumiti parametri calitativi sau tehnici.

6) Clauza de constiinta

Prin intermediul clauzei de constiinta salariatul este indreptatit sa refuze executarea unui ordin de serviciu legal, care insa contravine constiintei sale, din motive de ordin religios, moral, politic, stiintific etc. Desigur, neexecutarea ordinului nu va atrage sanctionarea disciplinara a salariatului.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.